Zeilen, kanoën, uitdagende wateractiviteiten en spelen op en rondom het water: dát is waterscouting!

Bij de Spaarnegeuzen draait (vrijwel) alles om het zeilen. Dat betekent dat we in het vaarseizoen (april t/m/ oktober) met alle leeftijdsgroepen het water gaan. Dat doen we vanuit haven “Het Eiland” op de Laars aan de Mooie Nel in Haarlem. Op die manier leren de leden op een leuke en ontspannen manier te zeilen. Ook buiten het vaarseizoen onderhouden de Zeeverkenners en Loodsen hun eigen Lelieschouwen en de Lelievletten van de Dolfijnen. De Dolfijnen trekken in die periode het Groenendaalse bos in voor een spelprogramma.

Speltakken

Dolfijnen

Behalve het zeilen zelf leer je alle algemene zeilregels. Ook leer je van alles over de zeilboot, binnen de kortste keren weet je hoe alle onderdelen heten en hoe je de boot op- en aftuigt. Ook maak je kennis met de algemene vaarregels zodat je weet hoe je te gedragen en wat je van andere watersporters en beroepsvaart mag verwachten.

Veiligheid

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het zeilen is de veiligheid. Die staat bij ons dan ook voorop: zo kun je alleen lid worden als je 7 of ouder bent én minstens 1 zwemdiploma hebt. Daarnaast is gebruik van een reddingsvest verplicht. Onze vereniging beschikt over reddingsvesten voor iedere leeftijd en gewichtsklasse maar leden mogen uiteraard ook hun eigen reddingsvest gebruiken. Dolfijnen (7 t/m 12) zeilen altijd alleen met leiding aan boord, Zeeverkenners (13 t/m 17) zeilen zelfstandig maar onder toezicht van de leiding vanaf de wal. De Loodsen (18+) zeilen altijd zelfstandig.