Over ons

De Spaarnegeuzen is een waterwerkgroep aangesloten bij Scouting Nederland. Bij de Spaarnegeuzen draait (vrijwel) alles om het zeilen. In het vaarseizoen (april t/m/ oktober) gaan we met alle speltakken het water op. We doen dat vanuit haven “Het Eiland” op de Laars aan de Mooie Nel in Haarlem. Het doel is om op een leuke en ontspannen manier samen met leeftijdsgenoten te leren zeilen. Dat combineren we met spellen op en rond het water. Zowel tijdens als buiten het vaarseizoen bieden we een eigentijds en actief programma. Door de activiteiten en het zeilen dragen we bij aan de sportieve en sociale vorming van de jeugd.

Leren zeilen is voor niemand moeilijk

Behalve het zeilen zelf leer je alle algemene zeilregels. Ook leer je van alles over de zeilboot, binnen de kortste keren weet je hoe alle onderdelen heten en hoe je de boot op- en aftuigt. Ook maak je kennis met de algemene vaarregels zodat je weet hoe je te gedragen en wat je van andere watersporters en beroepsvaart mag verwachten.

Veiligheid

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het zeilen is de veiligheid. Die staat bij ons dan ook voorop: zo kun je alleen lid worden als je 7 of ouder bent én minstens 1 zwemdiploma hebt. Daarnaast is gebruik van een reddingsvest verplicht. Onze vereniging beschikt over reddingsvesten voor iedere leeftijd en gewichtsklasse maar leden mogen uiteraard ook hun eigen reddingsvest gebruiken. Dolfijnen (7 t/m 12) zeilen altijd alleen met leiding aan boord, Zeeverkenners (13 t/m 17) zeilen zelfstandig maar onder toezicht van de leiding vanaf de wal. De Loodsen (18+) zeilen altijd zelfstandig.

Winterseizoen

In de loop van oktober gaan de boten het water uit. De Zeeverkenners en Loodsen onderhouden tijdens het winterseizoen hun eigen schouwen en de vletten van de Dolfijnen. De Dolfijnen trekken in dit seizoen het Groenendaalse bos in voor een spelprogramma.