De zeeverkenners zijn een speltak in de leeftijdscategorie: 11 tot en met 17 jaar. Zij hebben hun Opkomst op zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur.
Het zomerseizoen
Begint in het vroege voorjaar wanneer de boten na onderhoud het water in gaan. Op de Mooie Nel hebben de Spaarnegeuzen een haven, “het Eiland”. In het zomerseizoen is dit het startpunt voor veel zeiltochten. We bekwamen ons in het zeilen en oefenen voor een officieel CWO zeildiploma of voor wedstrijden.
Het Kaagkamp, in het Hemelvaart weekend, is het eerste zeilkamp van het jaar. De Zeeverkenners (en Loodsen) verblijven dan op één van de eilanden en strijden mee om de Kaagcup. Een paar weken later staat de Mooie Nel cup op het programma waar wij onze krachten meten met scoutinggroepen uit de regio Haarlem.
Vinkeveen luidt de zomervakantie in. Op dit kamp zijn de Spaarnegeuzen een week lang in touw met zeilen, sport en spel, een trektocht (de “hike”) en andere activiteiten rondom het water. Kortom een kamp waar alle Spaarnegeuzen naar uitzien.
Na de zomervakantie wordt er weer gezeild op de Mooie Nel tot we in oktober het vaarseizoen afsluiten met de Spaarnegeuzen cup.
Het winterseizoen
Eind oktober worden de boten uit het water gehaald en begint het winterseizoen. De boten worden schoongemaakt en krijgen een onderhoudsbeurt. Tegen het einde van het winterseizoen is alles gereed en zien de boten er weer netjes uit voor het zomerseizoen.
Maar er wordt niet alleen geklust: tijdens het loopkamp worden een weekend lang de benen gestrekt. Dit is een van de weinige momenten dat de Spaarnegeuzen op het land te vinden zijn. Elk lid draagt zijn of haar eigen bagage in een grote rugtas. Er worden tochten uitgezet waarbij verschillende oriëntatietechnieken en opdrachten de revue passeren.
De boerenkoolmaaltijd wordt vlak voor de jaarwisseling georganiseerd door de Loodsen. De hele dag bruist van activiteit en aan het eind van de dag zitten alle speltakken gezamenlijk aan tafel. Het is een traditie sinds de oprichting in 1945.
Heb je vragen over de zeeverkenners? Neem dan contact op met de leiding van de zeeverkenners