De leden van 12 tot en met 17 jaar zijn Zeeverkenner. De Zeeverkenners hebben hun normale opkomst op zaterdagmiddag van 13.00 tot ca. 17.00 uur. De eerste zaterdag van de maand blijven ze langer: die dag koken en eten ze samen.

Het zomerseizoen

In het zomerseizoen zeilen de Zeeverkenners in hun eigen boten: de Lelieschouw. Deze boten zijn groter, sneller en vragen meer zeilvaardigheid dan de Lelievletten van de Dolfijnen. Tijdens het zeilen is er leiding aanwezig, maar niet altijd aan boord. Aan boord hebben de meest ervaren Zeeverkenners, de bootsman (m/v) en kwartiermeester (m/v) de leiding.

Het Kaagkamp, in het Hemelvaart weekend, is het eerste zeilkamp van het jaar. De Zeeverkenners (en Loodsen) slaan hun kamp dan op bij de Kagerplassen en strijden mee om de Kaagcup. Een paar weken later staat de Mooie Nel cup op het programma waar ze hun krachten meten met scoutinggroepen uit de regio Haarlem.

De zomervakantie begint met het zomerkamp in Vinkeveen. Op dit kamp zijn de Spaarnegeuzen een week lang in touw met zeilen, sport en spel, een trektocht (de “hike”) en andere activiteiten rondom het water. Kortom een kamp waar alle Spaarnegeuzen naar uitzien.

Na de zomervakantie wordt er weer gezeild op de Mooie Nel tot we in oktober het vaarseizoen afsluiten met de Spaarnegeuzen cup.

Het winterseizoen

Eind oktober worden de boten uit het water gehaald en begint het winterseizoen. De Zeeverkenners onderhouden in deze periode de boten. Tegen het einde van het winterseizoen is alles gereed en zien de boten er weer netjes uit voor het zomerseizoen.

Maar er wordt niet alleen geklust: tijdens het loopkamp worden een weekend lang de benen gestrekt. Dit is een van de momenten dat de Spaarnegeuzen op het land te vinden zijn. Elke Zeeverkenner draagt zijn of haar eigen bagage in een rugzak. Er worden tochten uitgezet waarbij verschillende oriëntatietechnieken worden gebruikt.

De boerenkoolmaaltijd wordt vlak voor de jaarwisseling georganiseerd door de Loodsen. De hele dag bruist van activiteit en aan het eind van de dag zitten alle speltakken gezamenlijk aan tafel. Het is een traditie sinds de oprichting in 1945.

Heb je vragen over de zeeverkenners? Neem dan contact op met de leiding van de zeeverkenners