Podium voor Zeeverkenners

De bemanning van de 1578: Emma, Manon, Daniel en Archibald [inzet: 1578 en 86 tijdens de cup]

Voor de Spaarnegeuzen was de jaarlijkse Kaagcup weer een geslaagd evenement. Tijdens het Hemelvaartweekend werd volop genoten van het mooie weer én de goede resultaten. Ondanks de zwakke tot matige wind wisten de Zeeverkenners en Loodsen een mooie prestatie neer te zetten. Bij de Zeeverkenners leverde dat een podiumplek op: bootsman Daniel wist samen met Manon, Emma en Archibald, in Lelievlet 1578 een derde plaats te veroveren in de standaardklasse.

In de vroege morgen van 10 mei vertrokken de Zeeverkenners en Loodsen van de Heemsteedse scoutinggroep richting Kager plassen. Met bijna 1400 mede waterscouts werd daar kamp opgeslagen. In totaal deden bijna 300 lelievletten en lelieschouwen mee aan de wedstrijden. De Kaagcup is daarmee één van de grootste, zo niet de grootste, zeilwedstrijd van het land. De wedstrijd werd over 3 series gevaren : 2 op vrijdag en een lange derde serie op de zaterdag.

De Zeeverkenners deden het op vrijdag goed in de series. In de eerste serie legden beide boten een mooie basis neer door redelijk voorin de vloot te finishen. In de tweede serie wist de 1578, met Manon aan het roer, als derde te finishen. Met dat resultaat plaatsten ze zich voor een gunstig startveld voor de alles bepalende 3e start op zaterdag. Ook in die race wisten ze als derde te finishen waarmee een podiumplaats én beker wisten te veroveren. Lelievlet 86, met bootsman Jay, Sophie, Thijs Daan en Haldor zaten in de 3e serie in een minder gunstig startveld waardoor ze na de tweede boei veel hinder hadden van een grote vloot laverende vletten uit andere startvelden die hen tegemoet kwam. Desondanks wisten ze toch nog een net resultaat neer te zetten.

Ondertussen lagen de Loodsen al geruime tijd met hun Lelieschouw langszij bij het protestschip om zich te verweren tegen een aantal ingediende protesten. Na de 1e en 2e serie stonden ze op een mooie derde plek in het klassement. Ook de in de 3e serie wisten ze voorin te finishen, maar was dat goed genoeg voor het podium? Of zou het toch uitdraaien op diskwalificatie? Na het horen van de bootsmannen en getuigen kwam het verlossende oordeel: alle protesten afgewezen. Helaas zat er één boot te veel tussen de concurrentie en Lelieschouw 30 waardoor de Loodsen net buiten het podium vielen. Het bleef bij een mooie 4e plek. Gelet op de zeilkwaliteiten van de concurrentie zeker iets om trots op te zijn.