Een varend monument rijker

  • Berichtcategorie:Loodsen / Nieuws

Dankzij de jarenlange inzet van onze Loodsen zijn Heemstede en Nederland sinds 18 februari een Varend monument® rijker. Een monument dat in september 1949 als nagelnieuwe Lelieschouw door de eerste leden van de onze vereniging in gebruik werd genomen. Bijna 72 jaar later is de “Van der Heijden” nog steeds de trots van de vereniging. Door de jaren heen zijn er ontelbare uren in het onderhoud van het houten schip gaan zitten.

De “Van der Heijden” 2017

De “Van der Heijden” is niet alleen bijzonder voor de Spaarnegeuzen. Het is namelijk een van de eerste 10 schepen die specifiek voor de watertak van Scouting is gebouwd. Na de oorlog was er behoefte aan een eenheidsklasse zodat er onderlinge wedstrijden gezeild konden worden. Die eenheidsklasse werd de Lelieschouw. De “6”, zoals de “Van der Heijden” meestal wordt genoemd, is één van de 3 schepen uit die eerste serie die voor zover bekend nog varen. Wat de eerste serie bijzonder maakt is dat het enige Lelieschouwen zijn die in hout zijn gebouwd. Men had al snel door dat dit erg onderhoudsintensief en relatief kwetsbaar was. Na zeilnummer 10 is daarom overgestapt op staal. Ook van die stalen Lelieschouwen varen er twee bij de Spaarnegeuzen. In totaal zijn er ca. 80 Lelieschouwen gebouwd. Scouting stapte later over op de Lelievlet als belangrijkste eenheidsklasse waardoor ook jongere kinderen kunnen leren zeilen. Voor de jongste leden hebben ook de Spaarnegeuzen een aantal Lelievletten in de vloot opgenomen.

Eén van de Loodsen van vandaag de dag, Jasper Groenendijk, is jaren geleden begonnen met zeilen in één van die Lelievletten. “Je keek als Dolfijn enorm op tegen de Loodsen, die waren groot en sterk en mochten zeilen in de “6”. Als je tijdens zomerkamp dan een keer mee mocht zeilen voelde je je echt bijzonder. Je kwam in het heilige der heilige. Dan wilde je nog maar één ding: Loods worden en zelf kunnen zeilen met dit mooie schip.”

Samen met de andere Loodsen is Jasper verantwoordelijk voor het onderhoud van de “6”. Een pittige jaarlijks terugkerende klus. “Alle houtwerk moet altijd goed in de lak en olie zitten, anders trekt het vocht erin en ontstaan er rotte plekken. Eens in de paar jaar slaan we een zeilseizoen over omdat de boot dan helemaal kaal gehaald wordt en vanaf de basis weer in de olie en lak gezet moet worden.” Vanwege dat intensieve onderhoud zijn in de loop der tijd het merendeel van de eerste 10 houten Lelieschouwen verdwenen. De liefde van de Loodsen voor hun “6” maakt dat dit schip nog in bijna nieuwstaat verkeerd. Na 72 jaar liefdevolle zorg mag de “Van der Heijden” nu als Varend monument® met trots een plaquette van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten dragen. Op naar de 75 jaar!